websikehealthcheck

Blog...

A mozgásszervek rehabilitációjában segít az egyre fejlettebb robottechnika!

dr-csokonay-peter-otthoni-kezeles.hu

A robottechnika alkalmazása az orvostudomány több területén is gyors térhódításba kezdett.

 

 

 

Ezek közül az egyik terület a mozgásszervi rehabilitáció, ahol balesetek vagy különböző betegségek miatt mozgásképtelenné vált végtagok mozgását tudja részben vagy teljesen visszanyerni a beteg.

Ezek közül a robotikus eszközök közül vannak olyanok, amelyeket csak klinikai környezetben, állami vagy magán rehabilitációs központokban lehet használni, de vannak olyanok is, amelyek kifejezetten otthoni használatra lettek kifejlesztve.

Az utóbbiak közül a ReWalk robot a komplett gerincvelő sérülteket emeli ki a tolószékből.

Ezek a betegek maguktól teljesen járásképtelenek, de ezzel a robotikus eszközzel egy hosszabb tanulási folyamat végén akár teljesen önállóan is járóképessé válnak, sőt, még lépcsőn járni is tudnak, teljesen megváltoztatva ezzel az addigi passzív, kiszolgáltatott életüket.

A robotikus külső váz, más néven exoskeleton egyedileg méretezhető és a mozgás paramétereit, pl. a lépések hosszát, sebességét akár a sérült önmagának is be tudja állítani.

Nem kell elmondani, hogy mekkora élményt jelent az, amikor a mozgásukban korlátozott embertársaink – a tolószékből lábra tudnak állni !!!

dr-csokonay-peter-otthoni-kezeles.hu

A Myomo cég által gyártott MyoPro hordható felsővégtagi robot azoknak a betegeknek nyújt óriási segítséget, akik például stroke, felső végtagi idegköteg (plexus) sérülés vagy multiplex sclerosis miatt nem tudják vagy alig tudják karjukat, kezüket használni.

Ez a rendszer egy bőrre helyezett kis érzékelő segítségével érzékeli a nagyon gyenge, agyból érkező izommozgató elektromos jeleket, ezeket felerősíti és ennek megfelelően bírja mozgásra a kar vagy kéz izmait.

Nagyon leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy a robot olvassa a gondolatainkat és végrehajtja az agyunk parancsait. Tehát például ha a beteg arra gondol, hogy meg szeretne fogni egy tárgyat és felemelni azt, akkor a robot segít ezt a mozgást végrehajtani.

Ezek a robotok már Magyarországon is elérhetőek, melyeket a Fototronic Kft. forgalmaz.

Előző írásunkat még nem olvastad? Olvasd el itt: Hogyan támogatják a propoliszos készítmények az egészségedet?

Dr. Csokonay Péter
az otthoni-kezeles.hu és a hozzátartozó weboldalak - mint a kezilezer.hu - alapítója, orvos szakmai vezetője. Küldetése, hogy természetes módszerekkel hosszabbítsa meg az emberek egészségben eltöltött éveinek számát. Fő céljának és feladatának a betegségek megelőzését, a hiányzó tápanyagok személyre szabott, mérésen alapuló pótlását és az egészségügyi problémák mellékhatás mentes otthoni kezelését tartja. Kérje Ön is tájékoztatóját a kapcsolat oldalon és szakértői csapatával megmutatja a módszert, ahogy megmérheti a leggyakoribb civilizációs betegségek kockázatát a szervezetben és azt is, hogy mit tehet azok megelőzése érdekében!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük