Szív- és érrendszeri betegségek: A napi 6000+ lépés csökkentheti az idősebb korosztálynál a kockázatot

Szív- és érrendszeri betegségek: A napi 6000+ lépés csökkentheti az idősebb korosztálynál a  kockázatot

Egy friss tanulmány szerint a napi 6-9000 lépés közötti séta az idősebb felnőttek esetében drámaian csökkentheti a szív- és érrendszeri megbetegedésének kockázatát.

Ráadásul, minden további napi 1000 lépés, különösen azok esetében, akik jelenleg kevesebb mint 3000 lépést tesznek meg naponta, tovább csökkenti kockázatot.

Egy új tanulmány szerint a 60 év felettiek jelentősen csökkenthetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, ha napi 6000 és 9000 lépést tesznek meg.

 A korábbi tanulmány kimutatta, hogy a napi 8200 lépés megtétele csökkentheti a krónikus egészségügyi problémák széles körének kockázatát.

Az új tanulmány nyolc prospektív tanulmány metaanalízisének eredményeiről számol be, 20.152 egyesült államokbeli és 42 másik ország egészségügyi adatait felhasználva. A tanulmányban résztvevők átlagéletkora 63,2 év volt, 52%-uk nő.

 

Sétáljon többet a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése érdekében.

A Medical News Today Dr. Amanda Paluch-al, a Massachusetts Amherst Egyetem fizikai aktivitás epidemiológusával és kineziológusával beszélgetett, aki a Steps for Health Collaborative-t vezeti. Dr. Paluch elmondta, hogy azok, akik jelenleg napi 2000 és 3000 lépést tesznek meg, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának legjelentősebb csökkenését tapasztalják, ha többet sétálnak.

Azok számára, akik már napi 7000 lépést tesznek meg, a javulás kevésbé lenne drámai, bár még mindig jelentős, jegyezte meg Dr. Paluch.

A tanulmány megállapította, hogy minden 1000 hozzáadott lépésnél a szív- és érrendszeri betegségek kockázata fokozatosan csökken.

 

Dr. Paluch az MNT-nek elmondta:

„Nem volt olyan felső határ, amelynél ne lett volna további előny a vizsgálatunkban. Minden egyes fokozatos növekedés alacsonyabb szívbetegség kockázattal járt az idősebb felnőtteknél."

Az elemzés szerint a szív- és érrendszeri betegségek kockázata fokozatosan csökkent a napi 15 000 lépést megtevő embereknél. Mivel az eredeti tanulmányok nem mentek ennél magasabbra, Dr. Paluch azt mondta, hogy elemzése nem nyújt betekintést a napi 15 000-nél több lépés lehetséges előnyeiről.

A tanulmány azt sugallja, hogy azok, akik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében reménykednek, fontolóra vehetik olyan célok kitűzését, amelyek elérhetőbbnek érzik magukat, mint a gyakran emlegetett napi 10 000 lépéses cél, amely nem tudományos kutatásokon alapult. 

Bár igaz, hogy minél több lépés, annál jobb – a legfontosabb dolog a lépésszám növelése.

„A fiatalabb felnőttek számára a fizikai aktivitás jótékony hatással van a szív- és érrendszeri betegségek előfutáraira, mint például a magas vérnyomás, az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség. Ezek az állapotok nagyobb valószínűséggel alakulnak ki fiatalabb felnőtteknél, és fontosak a szív- és érrendszeri betegségek korai megelőzésében.”

Dr. Yu-Ming Ni kardiológus, a Fountain Valley állambeli Orange Coast Medical Center  kardiológiájának munkatársa is részt vett a vizsgálatban.

„Nem szabad a lépésekkel önmagában felmérni, hogy mennyi testmozgás elég” – mondta Dr. Ni az MNT-nek.

"Ideális esetben a gyakorlatnak szándékosnak és napi szintűnek kell lennie, legalább mérsékelt intenzitással" - mondta. "A fiatalabb felnőtteknek arra is összpontosítaniuk kell, hogy a nem szándékos testmozgást beépítsék a napi tevékenységükbe, például a lift helyett lépcsőzést, a vezetés helyett több gyaloglást, és a fizikailag aktívabb kikapcsolódást."

 

Szüksége van lépéskövetőre?

„Arra bátorítom az idősebb felnőtteket, hogy szerezzenek lépéskövető eszközt” – mondta Dr. Ni. „Mivel ezek ma már rendkívül egyszerűen beszerezhetők minimális vagy költcséggel.”

„A lépéskövetők nagyszerű módja annak, hogy nyomon kövessék és inspirálják Önt a következő lépés céljainak eléréséhez” – jegyezte meg Dr. Paluch.

Dr. Ni hozzátette, hogy sok okostelefon rendelkezik beépített lépéskövetővel, így az emberek úgy találhatják, hogy már rendelkeznek ilyennel.

Vannak azonban más módok is a lépések számlálására – mondta Dr. Paluch. Például egy fél mérföld körülbelül 1000 lépés.

A lépéseit a séta időtartama szerint is mérheti. A mérsékelt intenzitású tevékenységnek számító tempós gyaloglás percenként körülbelül 100 lépést tesz ki. A tanulmány nem talált további csökkenést a szív- és érrendszeri betegségek kockázatában, amennyiben ennél többet sétálunk.

Nem csak lépéseink, de szívünk állapotának kontrollja a lehető legfontosabb a szív és érrendszeri betegségeik esetén. A CheckMe Pro Doctor mobil EKG egy olyan készülék, amely tökéletes, megbízható választás a hétköznapokra a fenti bróblémák esetén.