A mozgásszervek rehabilitációjában segít az egyre fejlettebb robottechnika!

A mozgásszervek rehabilitációjában segít az egyre fejlettebb robottechnika!

A robottechnika alkalmazása az orvostudomány több területén is gyors térhódításba kezdett.

Ezek közül az egyik terület a mozgásszervi rehabilitáció, ahol balesetek vagy különböző betegségek miatt mozgásképtelenné vált végtagok mozgását tudja részben vagy teljesen visszanyerni a beteg.

Ezek közül a robotikus eszközök közül vannak olyanok, amelyeket csak klinikai környezetben, állami vagy magán rehabilitációs központokban lehet használni, de vannak olyanok is, amelyek kifejezetten otthoni használatra lettek kifejlesztve.

Az utóbbiak közül a ReWalk robot a komplett gerincvelő sérülteket emeli ki a tolószékből.

Ezek a betegek maguktól teljesen járásképtelenek, de ezzel a robotikus eszközzel egy hosszabb tanulási folyamat végén akár teljesen önállóan is járóképessé válnak, sőt, még lépcsőn járni is tudnak, teljesen megváltoztatva ezzel az addigi passzív, kiszolgáltatott életüket.

A robotikus külső váz, más néven exoskeleton egyedileg méretezhető és a mozgás paramétereit, pl. a lépések hosszát, sebességét akár a sérült önmagának is be tudja állítani.

Nem kell elmondani, hogy mekkora élményt jelent az, amikor a mozgásukban korlátozott embertársaink - a tolószékből lábra tudnak állni !!!

fototronic

A Myomo cég által gyártott MyoPro hordható felsővégtagi robot azoknak a betegeknek nyújt óriási segítséget, akik például stroke, felső végtagi idegköteg (plexus) sérülés vagy multiplex sclerosis miatt nem tudják vagy alig tudják karjukat, kezüket használni.

Ez a rendszer egy bőrre helyezett kis érzékelő segítségével érzékeli a nagyon gyenge, agyból érkező izommozgató elektromos jeleket, ezeket felerősíti és ennek megfelelően bírja mozgásra a kar vagy kéz izmait.

Nagyon leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy a robot olvassa a gondolatainkat és végrehajtja az agyunk parancsait. Tehát például ha a beteg arra gondol, hogy meg szeretne fogni egy tárgyat és felemelni azt, akkor a robot segít ezt a mozgást végrehajtani.

Ezek a robotok már Magyarországon is elérhetőek, melyeket a Fototronic Kft.  forgalmaz.

Előző írásunkat még nem olvastad? Olvasd el itt: Hogyan támogatják a propoliszos készítmények az egészségedet?